Fånga in trädgårdsfåglar

Småfåglar, trädgårdsfåglar och parkfåglar är snabba och gömmer sig lätt. Med hjälp av en liten håv eller finmaskigt nät kan man ibland lättare få tag i en liten fågel. Man kan även använda sig av en lätt vindjacka eller tröja. När du har fått tag i fågeln, håll den varsamt men ändå bestämt.

Det kan ibland kännas som att en liten fågel är oerhört skör, vilket leder till att man ”släpper” taget lite närm man väl fått tag i den. Och på en sekund är den lös igen. Detsamma gäller när du flyttar en liten fågel från den kartong du stoppat den i vid infångandet. Öppna locket försiktigt och håll i det så att det sluter till om armen ända tills du känner att du fått ett bra tag i fågeln.

Fånga in sjöfåglar

Att fånga in sjöfåglar kan ibland kräva tillgång till båt. Men i regel är det lättast att ”locka in” fågeln till stranden genom att mata den. Gör det som vilken ”fågelmatare” som helst. Mata med brödbitar och småprata lite med den. När den befinner sig inom räckhåll måste du vara snabb och bestämd.

Endera tar du den med en håv eller med händerna. Det är nästan lättare (mindre svårt!) att fånga andfåglar med händerna. Andfåglar kan flaxa rejält. Så har du väl fått tag i fågeln – släpp den inte” Håll den mot kroppen, luta dig lite över den och försök sama ihop vingarna.

OBS! Sjöfåglar med vass näbb

Dessa fåglar kommer eventuellt att försöka använda sin vassa näbb för att picka och bita dig. Det händer att de siktar mot ögonen. Så håll dess fåglar från ansiktet

Fånga in svanar

Svanar kan verka skrämmande för många. De fräser och kan bete sig aggressivt. I själva verket är de inte alls så farliga. Använd samma ”inmatningstrick” som övriga sjöfåglar. När tillfället ges, greppa tag i svanens hals och dra den lite åt dig samtidigt som du tar några kliv fram och med andra armen samlar ihop vingarna. Flaxar den mycket kan du ”trycka” ner den lite mot marken och sätt dig gränsle över den tills den lugnat sig.

Du behöver inte vara rätt att den bits. Svanar biter inte hårt. Däremot ska man tänka på att vingarna är starka. När du väl får ett bra grepp om svanen är den ofta lugn och du kan bära den som ett paket under armen. Transportera svanen i exempelvis en flyttlåda eller inlindad i en filt om ngon dan hålla den tills du kommer hem. Du kan även hålla svanen i vingarna. Du tar ett tag runt ”överarmen” nära skulderbladen.

Fånga in rovfåglar

Rovfåglar kan fångas med håv, nät eller genom att ”täcka över” fågeln med ett lätt klädesplagg. Ha alltid handskar på dig eftersom rovfåglars klor är starka och vassa. Näbben behöver du inte vara nämnvärt orolig över. Men de kommer förmodligen att försöka använda sig av de snabba, greppande fötterna och klorna. Därför kan det vara bra att få tag i benen med ena handen och samla vingarna med den andra.

Fånga in igelkottar

Igelkottar brukar inte vara några problem att fånga så länge du har på dig ett par handskar. Igelkottar kan bitas, men kommer inte åt om du tar den rakt över kroppen. De rör sig inte heller särskilt snabbt. Det enda du behöver se upp med är om de försvinner in under ett hus eller liknande.

Fånga in harar

En harpalt brukar inte heller vara något problem att fånga. Däremot vuxna harar är svåra att handskas med eftersom de är väldigt lättstressade.

Haren kan sparka med bakbenen men har väldigt sköra bakben. Så tänk på att stödja dem. De kan också bitas väldigt hårt. Så du bör ha rejäla handskar när du fångar in en hare. Om du ser att haren är i behov av hjälp, ta då upp den och lägg den i en pappkarton. Var så tyst som möjligt då haren annars kan dö av stress.

Fånga in ekorrar

Vuxna ekorrar är även de svåra att handskas med eftersom de är stressade och väldigt snabba. De kan också bitas rejält. Så handskar rekommenderas. Om ekorren är skadad men fortfarande springer omkring kan den vara svår att fånga. En ordentlig håv är ett bra alternativ. Det är också bra om man är flera stycken som kan hjälpas åt. Ett problem är ju att de klättrar i träd vilket försvårar infångandet. När du väl har fått tag i ekorren, försök att få ett grepp runt halsen utan att strypa den. Får den möjlighet att vrida sig kommer den att försöka bita. Och den kan som sagt bitas rejält! När det gäller ekorrungar så brukar det inte vara något större problem även om de kan vara ganska snabba och slingriga.

Fånga in rådjur

Har du till exempel hittat ett skadat rådjurskid och ska transportera det till en djurpark så går det ofta bra. De kan vara lite motsträviga ibland och sparkas lite. Men de har inte någon större kraft så du behöver inte vara orolig att de skadas. Ofta är de medgörliga. Om det är ett lugnt rådjurskid kan du placera det i en större låda – typ flyttkartong – och lägga något mjukt i botten. Är det ett vildare rådjur är det bättre att hålla i det. Dock inte någon längre sträcka.

 

Fånga in rävar

Att fånga in en räv kan vara knepigt beroende på situationen. Du ska ha handskar eftersom de kan bli rädda och försöka försvara sig. Om räven irrat sig in i ett utrymme och inte kommer därifrån är det bra att mota ut den med ett redskap. Uppträd då väldigt lugnt men bestämt. Sällan biter en räv även om den är rädd. Om du ska ta i den, ta ett stadigt grepp i nackskinnet och lyft den som en hund- eller kattmamma lyfter sina ungar. Hjälp till med andra handen under kroppen.

Fånga in grävlingar

En grävling kan bitas. Men inte på det sätt man målat ut det i gamla skrönor genom åren. Till att börja med så är grävlingen förmodligen en av de skyggaste arterna. Och en grävling tar till flykten framför att gå till anfall. Den är mer rädd för dig än du är för grävlingen! Vår erfarenhet är att en grävling lätt går att mota genom att putta på baken lite lätt med ett redskap, t ex en kvast eller spade. För den som är mycket erfaren går det även att ta en grävling i nackskinnet på samma sätt som en räv. Men vi rekommenderar INTE att du prövar på egen hand utan erfarenhet.

Om en grävling eller räv irrat sig in i ett soprum, trappupgång eller fallit ner i en pool

Då kan du mota ut djuret med hjälp av exempelvis en kvast eller liknande. Buffa försiktigt på djuret och håll en flyktväg öppen så att det kan ta sig ut. Om det hamnat i en tom pool kan du mota in det i en stor bur eller låda och lyfta upp det. Låt det sedan gå iväg själv från buren eller lådan, såvida det inte verkar vara skadat. Glöm inte att täcka poolen eller håligheten som djuret ramlat ner i!