När behöver ett djur din hjälp?
Vänd dig i första hand till en expert. Här hittar du uppgifter om vart du kan vända dig.
Om du försöker hjälpa ett djur eller en djurunge på ”fel” sätt kan det i värsta fall leda till att djuret dör. Läs också om när du ska hjälpa ett vilt djur:
Vanliga akuta problem som du kan åtgärda
- Andfamilj på väg till vattnet
- Uttorkning – vätskebrist
- Fiskekrokar och linor
- Nedfallna fågelbon
- Förgiftning
- Oljeskador
- Prägling
1. Hjälp en andfamilj till vattnet
Ibland föder andmamman sina ungar på en olämplig plats, t ex mitt i stan, i en park eller på en bakgård. När ungarna har kläckts börjar hela familjen vandra mot närmaste vatten och promenaden kan vara farofylld. Du kan hjälpa dem genom att ”valla” dem i rätt riktning. Gå några meter bakom i deras tempo och håll ut armarna så att trafikanter kan sakta in.
2. Vätskebrist – uttorkning
Läs mer under Första hjälpen vad du gör om djurungen har vätskebrist.
3. Fiskelinor och krokar
En sjöfågel som fastnat i en fiskelina eller krok kan du hjälpa om du lyckas fånga fågeln. Var alltid tv som hjälps åt. Dra aldrig hårt i en lina som kommer upp ur halsen. Kroken kan sitta längre ner och kan göra stora skador om du rycker till. Kan ni inte komma åt kroken mäster fågeln röntga av en veterinär. Sitter linan däremot runt kroppen eller benen kan den klippas bort med en vanlig sax. Om linan skurit in gett upphov till sår måste fågeln tas in för behandling.
4. Nedfallna fågelbon
Fågelbon med ägg och som ligger på olämplig plats går INTE att flytta. Fågelmamman accepterar inte sitt bo om det flyttas. Hon kommer att överge äggen. Har däremot ett bo med ungar ramlat ner på marken kan du placera det i en korg och försöka hänga upp det igen i skydd från regn och kråkor. Eller om du har en fågelholk kan du placera boet i den. Låt då lite av materialet sticka ut ur holken.
5. Förgiftning
Det är inte ovanligt att djur blir förgiftade. Symtom som kan tyda på förgiftning är skakningar, balansrubbningar, paralysering, dreglande, blödningar, främmande doft från munnen (som påminner om vitlök), överkänslighet. Ring då vårt journummer 070 227 88 87. Eller ring till Giftinformationscentralen på 010 456 67 00.
6. Oljeskador
En oljeskadad fågel har ofta mörka fläckar på fjäderdräkten. Är det råolja syns det tydligt. Men andra typer av olja som t ex hydralolja är färglös. Tecken på oljeskada är att fågeln förlorar sin flytkraft. Fågeln har också svårt att hålla värmen och behöver tas om hand. Den kan sitta upp på land och se frusen ut. Fågeln kan också bli förgiftad av oljan. Första hjälpen är att rengöra ögon, näbb och mun från olja med exempelvis en bomullstuss eller mjuk tygbit indränkt i ljummen koksaltlösning. En medtagen och nerkyld fågel behöver värme, vila, mat och vatten. Om du är osäker ring vårt journummer 070 227 88 87.
6. Prägling – kärleken som dödar
I samband med handuppfödning kan i värsta fall djurungen präglas på oss människor och ibland våra husdjur. Kråkfåglarna ligger förmodligen i toppen på listan av lättpräglade djur. Präglade djur söker upp människor och tigger och stjäl mat. Det leder ofta till att viltvårdaren uppmanas skjuta djuret. Djuret blir heller inte accepterat av sin art p g a avvikande beteende och kan bli utfryst eller ihjälhackat.
Så här undviker du prägling:
- prata inte med ungen under matning
- handskas inte med ungen mer än du behöver – vid matning, rengöring etc
- låt inte djurungen träffa andra människor
- behärska dina egna känslor för djurungen
- sätt djuret om möjligt tillsammans med andra av sin art