Hur fångar du ett skadat vilt djur?
Vilda djur kan många gånger vara svåra att fånga trots att de kan vara skadade. Här nedan finns några generella råd för hur du går till väga.
Hjälpmedel du kan ha med dig i bilen:
- en håv eller ett nät
- ett par arbetshandskar om det exempelvis är ett rovdjur eller igelkott
- en transportbur alternativt kartong som är lämplig att transportera djuret i
- en avbitartång för t ex fiskekrokar, taggtråd eller ståltrådsstångsel
- en sax för fiskelinor etc
- en handduk, filt eller T-shirt som du kan kasta över vissa djur
- en ficklampa
- en liten lättviktsspade, kan även vara bra om du t ex måste mota bort en räv, grävling eller om du måste flytta ett dött djur från vägen
Förberedelser
När du ska fånga ett vilt djur så finns det några råd. Men för att lyckas med själva infångande bygger det i första hand på att du försöker ligga ”steget före” djuret, vilket oftast är väldigt svårt. Till att börja med bör du böra med att studera själva platsen. Finns det flyktvägar eller andra faror som t ex vägar eller vatten? Kan fågeln flyga upp på eller ekorren krypa under något som gör den svåråtkomlig? Försök då mota djuret i riktning från dessa platser.
Själva infångandet
Gör inga snabba rörelser och prata gärna lugnt med djuret. Om du är helt tyst upplevs du som ett rovdjur vilket gör att djuret är mer på sin vakt. Undvik att stirra rakt på djuret eller i dess ögon. Försök ha det lite i ”ögonvrån”.
Närma dig djuret sakta och ha tålamod. Förr eller senare uppstår en situation då du känner att du är nära nog och att förutsättningarna ger dig en chans. Detta ögonblick kräver att du med en målmedveten och snabb rörelse gör ett försök att fånga djuret. I det här ögonblicket får du inte tveka även om du gått med fjärilar i magen en bra stund.
Infångande är alltså en kombination av ett lugnt, förtroendeingivande beteende som på ett ögonblick förvandlas till en snabb, målmedveten rörelse. Detta är svårt.
Att tänka på:
- djur, framför allt vilda, känner på sig om något är på gång. Så dra inte ut på det för länge, men invänta ett bra tillfälle
- gäller det en fågel som fortfarande kan flyga är risken att du bara får en chans
- förutsättningarna kan skilja mycket från situation till situation
- ALLA viltrehabiliterare missar då och då, oavsett år av erfarenhet…..
Det handlar främst om att utveckla en teknik som passar dig personligen.