Vem äter vad

Här får du råd och tips om hur du föder upp vilda djurungar och vilken mat du ska ge vuxna vilda djur. Läs mer längre ner på sidan om hur djuren kan präglas av den som vårdar djuret. Undvik det, det kan vara livsfarligt för det vilda djuret. Läs här om prägling.

Obs! om ni är en barnfamilj

Även om barn ofta mår bra av att få komma nära vilda djur, så är det tyvärr inte ömsesidigt. Vilda djur som hanteras av barn, blir runtburna, klappade eller får ”lekkamrater” brukar i 9 fall av 10 dö. Därför rekommenderar vi starkt att du inte låter barnen hantera djuren.

Prägling – kärleken som dödar

Syftet med handuppfödning är att kunna släppa tillbaka djurungarna till ett liv i frihet där de klarar sig på egen hand. I samband med handuppfödning kan i värsta fall djurungen präglas på oss människor och ibland våra husdjur.

Kråkfåglarna ligger förmodligen i toppen på listan av lättpräglade djur. Präglade djur söker upp människor och tigger och stjäl mat. Det leder ofta till att viltvårdaren uppmanas skjuta djuren. Djuret blir heller inte accepterat av sin art p g a avvikande beteende och kan bli utfryst eller ihjälhackat.

 

Så här undviker du prägling:

  • prata inte med ungen under matning
  • handskas inte med ungen mer än du behöver – vid matning, rengöring etc
  • låt inte djurungen träffa andra människor
  • behärska dina egna känslor för djurungen
  • sätt djuret om möjligt tillsammans med andra av sin art